25.6.2013

Vuorenkilpi-tee

Meillä kasvaa pihalla vuorenkilpiä ja olen lukenut, että ne ovat hyvin terveellisiä ja niistä tulee hyvää teetä. Veljeni neuvoi juhannuksena kuinka teetä sitten tehdään, en ollut aiemmin innostunut asiasta, koska lehdet täytyy ensin fermentoida ja en ymmärtänyt yhtään mistä on kyse.

Fermentoinnissa lehtien kasvisolukot rikotaan ja sitten laitetaan lehti purkkiin ja aurinkoon kuivumaan. Lehdet ovat valmiita kun ne ovat muuttuneet ruskeiksi, tämän jälkeen ne kuivataan. Näin siis pääpiirteittäin :)


Keräsin muutaman lehden ja pesin niistä mullat pois.


Sitten kaulitsin lehdet, tämä tuntui olevan helpoin tapa sillä lehtiä ei saa silputa tai pilkkoa, vaan säilyttää mahdollisimman alkuperäisessä muodossaan. Hyvät aineet kuulemma säilyvät paremmin.


Tältä se näytti lopuksi, tämän vielä rutistelin, rullasin ja laitoin purkkiin.



Ja aurinkoon kuivamaan.

Vuorenkilvet alkavat tuoksua heti erilailla kun haistaa purkkia, nyt odotellaan :D

9 kommenttia:

  1. Hei!

    Teetä saa myös "luonnon" fermentoimista lehdistä eli talven jälkeen löytyvistä ruskeista lehdistä. Nythän voit testata tuleeko itse tekemällä olennaisesti erilaista kuin luonnontekemistä.

    Kokeilun iloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Ensi keväällä jätän vanhat lehdet tee-tarpeisiin :D

      Poista
  2. Hei!
    Kuvista näkyy, että purkissa on kansi, mutta ei näy onko siinä reikiä? Ihmettelen, elleivät lehdet mätäne umpinaissa purkissa, koska tällöin kosteus ei pääse haihtumaaan.
    Toivottavasti kokeilu onnistui!
    Itse olen käyttänyt niitä kevään kuivia edellisen vuoden lehtiä.
    "tee itse tee mies"

    VastaaPoista
  3. Hei!

    Kansi oli vain löyhästi kiinni, joten kosteus pääsi haihtumaan. Lehdet fermentoituivat hyvin ja hometta ei tullut :) Ensi keväänä kerään kyllä talteen edellisen vuoden lehdet niin pääsee helpommalla!!

    VastaaPoista
  4. Talven tuloa odotellessa katsoin vihreiden vuorenkilpieni alle ja siellä oli näitä ruskeita, fermentoituneita lehtiä. Leikkasin ne pois, pesin ja laitoin pyykkitelineelle kuivumaan. Tämän tein aamupäivällä ja nyt kun kirjoitan, ne ovat jo kuivia ja valmiit purkitukseen.
    Meillä oli varsin kuiva kesä ja siksi varmaan vuorenkilpien alimmat lehdet riutuivat ennen aikojaan.
    Eikös tämä homma näinkin käy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vain! Näin minäkin tämän ymmärtäisin, jos lehdet ovat fermentoituneet itsestään niitä voi käyttää :)

      Poista
  5. tehoaineet lisääntyvät ja haitalliset poistuvat juuri tuossa luonnollisessa fermentoitumisessa hangen alla. Lasipurkissa fermentoiden haitalliset aineet eivät lähde eikä hyödylliset tiivisty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta! Nyt vain odotellaan lumien sulamista :)

      Poista
  6. Olen kuullut useammaltakin taholta, että jos vihreistä vuorenkilvistä valmistaa teetä, se aiheuttaa ripulia. Yleensä suositellaankin käyttämään talven yli säilyneitä ruskeita lehtiä.

    VastaaPoista