Veljeni innostamana keräsimme pakureita ja nyt kesän koitettua keräsin kuusenkerkkiä. Mummoni tapasi kerätä niitä ja tehdä yskänlääkettä, minä tein mehua. Ostin pitkästä aikaa hiilihappopatruunan soodastreameriin ja tuleepa ihanan raikasta mehua kuusenkerkistä :)
Keräsin kerkkiä myös isoon pussiin ja laitoin pakkaseen. Niitähän voi napostella nuin vain, mutta voi myös laittaa viherpirtelöihin! Ystäväni oli Teemu Syrjälän villiyritit kurssilla keväällä ja antoi ystävällisesti materiaalit myös minulle. Syrjälän mukaan kerkissä on paljon C-vitamiinia ja niitä voidaan käyttää mm. flunssan hoitoon ja vatsavaivoihin. Nyt viikon sairastettuani meni hermot tähän flunssaan ja olen alkanut napsinut kerkkiä vähän väliä, jospa tauti vihdoin lähtisi!
Äidin kasvimaasta lähti myös mukaan raparperiä josta teen mehua ja hilloa ja sitten poimin viinimarjan lehtiä ja nokkosen lehtiä kuivattavaksi. Harmittaa kun ei pääse tarpeeksi kauas keskustasta keräämään nokkosta ja mökillä sitä kasvaa vain vähäsen :( Toinen mummoni on kerännyt nokkosta niin kauan kuin muistan, nuorena ajattelin mummon olevan pikkusen höperö, varsinkin kun light-tuotteiden villitys oli kuumimmillaan :D Mutta kuinkas ollakaan minäkin juoksen villiyrttien perässä ja soitan mummolta neuvoa harva se päivä. Nokkosessahan on hurjan paljon rautaa ja Syrjälän mukaan paljon muitakin hyviä ainesosia, kuten kalsiumia :) Itse innostuin nokkosesta clipperin teetä maistettuani. Nokkosta on yhdistelty moneen eri sekoitukseen ja nam, toimii :) Nyt olen laittanut nokkosta aamupuuroon joukkoon. Toivottavasti löydän jostain lisää ja voin tehdä omaa teetä. Syksyllä kuulema pitäisi sitten kerätä nokkosen siemenet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti